(+381 11) 3239-805 | 3239-846

Advokatska komora Beograda

Fiat justicia
DRUGO ADVOKATSKO SAVETOVANJE U HOTELU “MONA” NA ZLATIBORU 25-27.10.2019.GODINE

Poštovane kolege,

Pozivamo Vas da učestvujete na „Drugom advokatskom savetovanju“ koje će se održati u Hotelu „MONA“ na Zlatiboru u periodu 25-27.10.2019.godine.

Advokatska komora Beograda je 2018.godine organizovala „Prvo advokatsko savetovanje“ čiji je cilj bio da advokatura okupi stručnu javnost i inicira diskusiju o konkretnim pitanjima od značaja za profesiju, zaštitu prava i sloboda građana Srbije i funkcionisanje pravosuđa kao celine. Na skupu koji je održan 26-28.10.2018.godine u Hotelu „MONA“ na Zlatiboru pored velikog broja advokata učestvovalo je: Ministarstvo pravde, sudije, javni tužioci, profesori pravnih fakulteta, predstavnici strukovnih udruženja, medija i nevladinog sektora. Teme panela bile su: ustavni položaj advokature i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kol centar advokatske komore za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti, problemi sudske prakse u krivičnom i parničnom postupku, odnos advokature i drugih pravosudnih profesija i obavezno tonsko snimanja suđenja. Diskusiju su inicirali panelisti iz različitih pravosudnih profesija uz aktivno uključivanje svih učesnika, kojih je bilo 350 u prepunoj sali Hotela „MONA“.

Teme panela „Drugog advokatskog savetovanja“ biće: uticaj advokatske profesije na kvalitet vršenja pravde, kodeks profesionale etike advokata – potrebne izmene, advokatska tarifa – problemi u primeni i potrebne izmene, moguća unapređenja rada kol centra advokatske komore i konkretni problemi u praktičnoj primeni odredaba procesnih zakona.

Na savetovanje su dobro došli ne samo kolege – advokati već i sudije, tužioci, profesori fakulteta, predstavnici medija i nevladinog sektora. Za ovo savetovanju nije predviđena nikakva kotizacija, ne izdaje se zbornik radova i ne formulišu se nikakvi zaključci savetovanja. U okviru pet panel diskusija koje započinju panelisti iz različitih pravosudnih profesija, mogućnost aktivnog učešća u diskusiji imaju svi prisutni. Cilj koji postižemo je otklanjanje barijera u komunikaciji između različitih pravosudnih profesija i pokretanje dijaloga o suštinskim pitanjima od značaja za pravilnu i ujednačenu primenu prava. Uvereni smo da će pokrenuti dijalog povodom konkretnih pitanja predstavljati okidač stručnoj javnosti da otvorena pitanja adekvatno uredi u interesu vladavine prava. Jednom rečju, na savetovanju će biti reči ne samo o problemima sa kojima se suočava advokatura, već i pravosuđe sa advokaturom. Na kraju savetovanja Advokatska komora Beograda organizuje svečanu večeru u Hotelu „MONA“ u subotu 26.10.2019.godine sa početkom u 21,00 na koju su pozvani svi gosti i učesnici savetovanja. AK Beograda snosiće celokupan trošak organizacije svečane večere tako da ne postoji nikakva kotizacija za prisustvo ovom događaju.

PREDSEDNIK

ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA

Jugoslav Tintor, advokat

POZIV NA SAVETOVANJE

PROGRAM RADA

POZVANI UČESNICI DRUGOG ADVOKATSKOG SAVETOVANJA

                                                                                                                     

Štampa vesti