(+381 11) 3239-805 | 3239-846

Advokatska komora Beograda

Fiat justicia
SAOPŠTENJE AK BEOGRADA POVODOM SLUČAJA JELENE ZORIĆ

Povodom objavljene vesti na portalu „Nova S” sa naslovom „Tintor: Pretnje Jeleni Zorić su za disciplinsku” i navodne izjave predsednika Advokatske komore Beograda koja glasi „Ako se Jelena Zorić oseća ugroženo to treba da prijavi disciplinskoj, Beogradska komora se ne bavi pojedinačnim slučajevima”, ovim putem obaveštavamo javnost o sledećem:

1.U izjavi koja je data portalu „Nova S” Jugoslav Tintor je objasnio da kao predsednik AK Beograda ne može da se upušta u davanje ocene da li se u radnjama nekog advokata stiču obeležja povrede dužnosti advokata jer je ova ocena u nadležnosti disciplinskih organa komore koji su nezavisni, tako da se on kao organ upravljanja ne sme mešati u njihov rad.

2. Krajnje je neprofesionalno ovakvu izjavu preneti javnosti pod naslovom „Pretnje Jeleni Zorić su za disciplinsku” jer iz ovakve formulacije proizlazi afirmativan stav u pravcu disciplinskog progona advokata koji ni jednom rečju nije bio izražen u datoj izjavi.

3.Ovakav način izveštavanja već duže vremena karakteriše medijsku sliku Srbije koja je u potpunosti polarizovana tako da se objavljuje samo ono što se „uklapa” u medijsku šemu, a izjave se bukvalno kroje po meri načina izveštavanja koji je unapred striktno definisan. Principijelno gledano, iz perspektive advokature nema suštinske razlike u aktuelnim modelima novinarskog izveštavanja osim razlike u političkim stavovima koje afirmišu.

5.AK Beograda naglašava da su samo organi krivičnog gonjenja nadležni da procene da li se u radnjama advokata Svetislava Bojića stiču obeležja nekog krivičnog dela i da ovo pre njih i umesto njih ne bi trebalo da čine ni novinari, ni političari, ni razni analitičari jer se na taj način krši pretpostavka nevinosti koja je našem kolegi zajemčena Ustavom.

6.Povodom najave televizije „N1″ da će „zahtevati” od advokatskih komora da se oduzme licenca advokatu, AK Beograda podseća da su na takav način advokatske licence oduzimane u zemljama bivšeg SSSR-a od kojih se beogradska advokatura suštinski razlikuje ne samo svojom nezavisnošću, već i otpornošću na pritiske svake vrste – uključujući i medijske.

7.AK Beograda smatra da televizija „N1″ vodi organizovanu medijsku kampanju protiv advokata Svetislava Bojića kako bi izvršila pritisak na organe krivičnog gonjenja da protiv njega pokrenu postupak i oglase ga krivim, zbog čega smo kao advokatska komora dužni da reagujemo i da na to ukažemo javnosti – kako bi zaštitili advokata koji se našao na udaru medijskog progona, kao što je ovde slučaj.

PREDSEDNIK

ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA

Jugoslav Tintor, advokat

SAOPŠTENJE AK BEOGRADA 31.12.2020
Štampa vesti