Saopštenje Upravnog odbora AKB

Poštovane kolege,
U toku je medijska kampanja koja ima za cilj da nas kompromituje kao Upravni odbor AK Beograda koji je konstituisan 19.05.2017. i predstavi da „nećemo raditi u interesu advokature“.
Jedini cilj bivšeg predsednika Slobodana Šoškića i članova bivšeg Upravnog odbora koji plasiraju ovakve neistine je da animiraju advokate da 10.06.2017. učestvuju u izboru paralelnih organa AKB, iako su izbori već održani 13.05.2017. Time se samo produžava haos u advokaturi i stvara mogućnost novih sudskih postupaka. Zbog toga pozivamo advokate da ne prisustvuju skupu 10.06.2017 jer ga je zakazao nelegalan UO,odlukom koju je Skupština AKB stavila van snage 23.04.2017
U javnosti se plasiraju sledeće NEISTINE:
-da ćemo favorizovati „velike advokatske kancelarije“ na štetu individualne advokature
-da ćemo povećati visinu premije osiguranja od profesionalne odgovornosti
-da ćemo uvesti licenciranje advokata tako da se samo neki mogu baviti krivičnim pravom.
Za članove Upravnog odbora izabrani smo jer smo advokati koji „žive od advokatske torbe“, čiju samostalnost i nezavisnost niko ne može dovesti u pitanje. AK Beograda nije nadležna da menja visinu premije osiguranja, a bilo kakvo licenciranje advokata ne bi bilo u skladu sa Zakonom o advokaturi.
Zadatak Upravnog odbora biće da se uspostavi normalno funkcionisanje komore u interesu advokata, upravo u cilju zaštite samostalnosti i nezavisnosti advokature. Zadatak Upravnog odbora biće i da se preispita finansijsko poslovanje AK Beograda u proteklih sedam godina. Želimo da stavimo tačku na podele i otpočnemo sa rešavanjem nagomilanih problema advokature.
Naša imena su najveća garancija da nećemo raditi na štetu individualne advokature, kojoj svi pripadamo.
Jugoslav Tintor
Dr Veljko Delibašić