SAOPŠTENJE AK BEOGRADA POVODOM LAŽNE VESTI O ISPLATI JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI

S  A  O  P  Š  T  E  NJ  E

AK Beograda obaveštava sve advokate da se dana 07.04.2021.godine na pojedinim društvenim mrežama pojavio falsifikovani email AK Beograda poslat sa email adrese bojank.tehsluzbakb@gmail.com koja je kreirana da liči na email tehničke službe komore.

Ovim lažnim e-mailom „pozivaju se svi advokati mlađi od 35 godina i sa manje od 5 godina staža u advokaturi da se prijave komori za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 30.000,00 dinara“. Činjenica da je kao poslednji datum prijave za jednokratnu pomoć naveden 13.04.2021.godine (poslednji dan prijave kandidatura na izborima u AK Srbije) a kao datum isplate jednokratne pomoći naveden 08.05.2021.godine (datum izbora u AK Beograda za predstavnike u Skupštini AK Srbije) pažljivom čitaocu jasno govori da nije reč o verodostojnom dopisu, već o pokušaju unošenja zabune među advokate Beograda.

Cilj autora ovog falsifikata je da što više mladih advokata dovede u zabludu i da kod njih izazove nezadovoljstvo i razočarenje kada saznaju da se nikakva novčana pomoć ne isplaćuje. Kako se izbori u AK Beograda sve više bliže, realno je pretpostaviti da autori ovog falsifikata pokušavaju da generišu što veće nezadovoljstvo advokata kako bi povećali svoje izborne šanse.

AK Beograda ističe da ovakvi dopisi ne dolikuju advokaturi kao profesiji i da više podsećaju na spinovanje u izbornim kampanjama koje prethode političkim izborima, a ne izborima u okviru profesionalne asocijacije. Posebno zabrinjava činjenica da je na društvenim mrežama sve češća pojava falsifikovanih dokumenata kojima se indukuju advokatski strahovi i kreira ambijent neizvesnosti u okviru kojeg se plasiraju brojne dezinformacija i veštački otvaraju lažne teme, kako bi se u odnosu na te teme pojedini određivali u duhu self-marketinga i nametnuli sebe kao nekog koga će advokati sutra prepoznati i za njega glasati.

Reč je o manipulaciji koja uz pomoć dezinformacija i falsifikata pokušava da vajber prostor stavi u funkciju promocije pojedinaca i komprimitacije ostvarenih rezultata AK Beograda. Zbog toga skrećemo pažnju advokatima Beograda da u narednom periodu budu oprezni i da uvek provere verodostojnost svake informacije koja se odnosi na neku aktivnost AK Beograda, tako što će kontaktirati stručnu službu komore.