SAOPŠTENJE AK BEOGRADA POVODOM NAPADA NA ADVOKATE

S A O P Š T E NJ E

AK Beograda izražava ozbiljnu zabrinutost povodom jučerašnjeg napada na advokata Arsenija Stefanovića koji je nakon napada na advokata Marka Vujoševića – drugi slučaj napada na advokate u poslednjih 10 dana. Okolnost da je prilikom oba napada došlo do ranjavanja lica vatrenim oružjem u sred Beograda dodatno ukazuje na veliku društvenu opasnost izvršenih krivičnih dela.

AK Beograda poziva policiju i tužilaštvo da bez odlaganja preduzmu sve potrebne mere iz okvira svoje nadležnosti kako bi se izvršioci ovih krivičnih dela identifikovali i krivična dela rasvetlila. Smatramo da se samo delotvornom istragom ovih slučajevima može poslati snažna poruka advokatima Beograda i građanima Srbije da niko ne može da ugrozi advokata i da prođe nekažnjeno.

AK Beograda podseća javnost da pravosuđe bez advokature ne može funkcionisati, kao i da širenje atmosfere nesigurnosti među advoktima šteti građanima Srbije jer se preti nekome ko se nalazi na prvoj liniji odbrane njihovih prava i sloboda. Zbog toga zaštita advokata mora biti pitanje od prvorazrednog značaja u svakom demokratskom društvu.

ADOKATSKE KOMORE BEOGRADA